1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Подкрепете кампанията за опазване на червеногушата гъска по прелетния й път – Champions Of The Flyway 2023

Подкрепете кампанията за опазване на червеногушата гъска по прелетния й път – Champions Of The Flyway 2023

Снимка:

Отборът на БДЗП се състои от едни от най-добрите експерти в света по опазването на червеногушата гъска и на водолюбивите птици

Тази година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) се включва със свой отбор в “Champions Of The Flyway” – надпревара, посветена на опазването на една от най-редките птици в света – червеногушата гъска. Подкрепете го, като дарите средства и споделите каузата, за да достигне до повече хора.

До края на март 2023 г. БДЗП и Казахстанската асоциация за опазване на биоразнообразието (ACBK) набират средства за борба с една от най-сериозните заплахи за червеногушите гъски по време на миграция – незаконният острел.

Даренията се събират на сайта https://justgiving.com/fundraising/bspb-team

Отборът на БДЗП се състои от едни от най-добрите експерти в света по опазването на червеногушата гъска и на водолюбивите птици като цяло и техните местообитания. Може да научите подробности за тях ТУК.

Промените в климата, заедно с незаконния острел и развитието на инфраструктурата, особено строежът на вятърни електроцентрали в ключови за червеногушата гъска места, са сред основните заплахи, които причиняват огромен натиск върху популацията на този мигрант на далечни разстояния, който пресича всяка година два континента и множество държавни граници между зимните и гнездовите си местообитания в Европа и Азия.

Сумата, която отборът на БДЗП си е поставил за цел да събере, е €4,200. 100% от събраните средства ще се използват за:

  • Поставяне на сателитни предаватели на червеногуши гъски за проучване на заплахите за вида – вече доказан и ефективен инструмент за разкриване на незаконен острел и събиране на информация за прилагане на конкретни природозащитни мерки.
  • Организиране на екипи в партньорство с местните правоприлагащи органи за проверка на ловни дружинки за незаконно убити видове птици (червеногуша гъска и малка белочела гъска).
  • Гарантиране на съдебно преследване на ловци, извършили нарушение, чрез събиране и представяне на доказателства и следване на строги правни процеси в партньорство с местните правоприлагащи органи.
  • Образование и ангажиране на ловците чрез директна комуникация и информационни материали, включително инсталиране на информационни табели във всички ключови за вида райони.

“Champions Of The Flyway” е международна кампания на BirdLife International и Израелското дружество за защита на природата за събиране на средства за опазването на застрашени мигриращи видове птици. През 2023 г. кампанията е посветена на опазването на световнозастрашената червеногуша гъска. Кулминацията на инициативата е 24-часовото състезание в Ейлат, Израел, което ще се проведе на 27 март.

Присъединете се към това вълнуващо събитие ТУК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.