1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Подпомагането на благотворителни инициативи за африканските села води до увеличаване на бедността

Подпомагането на благотворителни инициативи за африканските села води до увеличаване на бедността

Изследователи от университета в Бристол са открили връзка между развитието на селските райони и градската бедност в Етиопия

Проучване твърди, че подпомагането на благотворителни инициативи за африканските села всъщност води до увеличаване на бедността. Изследователи от университета в Бристол са открили връзка между развитието на селските райони и градската бедност в Етиопия. Според тях подобрението на водоснабдяването в селата е довело до увеличаване на населението, което е принудило повече млади хора да се преместят в бедните градски квартали в търсене на работа.

Градовете в Етиопия, която е една от страните с най-много села в света, се очаква да удвоят размерите си през следващите 40 години, и в тях да живеят 40 процента от населението на страната. Бумът на градовете е пряк резултат от проектите финансирани с помощта на благотворителна дейност, твърди проучването.

Равнището на детската смъртност в селата е паднало драстично. С нарастването на тяхната популация, достъпът до ресурси става по-труден. Местните младежи биват принудени да търсят работа в градовете. Проучването на университета бе публикувано в PLoS ONE и бе спонсорирано от благотворителният изследователски тръст "Левърхълм" /Leverhulme Trust/.

В изследването са поместени данни, събрани от 1280 домакинства в пет села преди и след изграждането на водоснабдителна система. То показва, че размерът на семействата се е увеличил с намаляването на детската смъртност, което е затруднило достъпа до ограничените хранителни запаси и е довело до повишаване на недохранването при децата, пише БТА.

Смята се, че за хората на възраст между 15 и 30 години с достъп до течаща вода е три пъти по-вероятно да мигрират в по-голям град в търсене на препитание, отколкото за тези без такъв достъп, заключават авторите на доклада, работещи съвместно с университета в Адис Абеба.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.