1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Подробен атлас с водните залежи на Земята е достъпен в интернет

Подробен атлас с водните залежи на Земята е достъпен в интернет

Всеки вече може да се запознае и с евентуалните сценарии за достъп до питейна вода през следващите години

Подробен атлас със залежите на най-безценния и незаменим ресурс на Земята – водата отскоро е със свободен достъп в интернет, съобщава Ройтерс. Всеки вече може да се запознае и с евентуалните сценарии за достъп до питейна вода през следващите години.

Картите и прогнозите на сайта дават възможност на частни компании и инвеститори да проучват достъпа до някои от най-големите басейни. Амбициите на създателите са да обхванат над 20 сладководни източника за напояване, производство на храни и различни индустрии. Идеята е данните да помагат на фирмите и в по-важен аспект – освен да са от полза в бизнес прогнозите им за възможните рискове и печалби, да им позволи да използват водата по-отговорно.

Един от инструментите в атласа е индикаторът "воден стрес" за оценка нивото на достъпност до сладководна вода в регионите през годините. Високите му нива се свързват и с по-голяма социална и икономическа конкуренция за залежите и насочват вниманието към нуждата от устойчива политика по този проблем. Рискът от недостиг на вода може да бъде изчисляван най-много до 2095 г. и това става чрез 14 показателя, групирани на категории: физически, качество и регулации. България също е сред страните, вече засегнати от воден стрес. Тенденциите в нашия регион са към опустиняване.

Проектът на т.нар. "Аквадуктов Алианс" тепърва ще се доразвива. Алиансът е създаден преди година от американския консултантски "Институт по световни ресурси" (World Resources Institute) в сътрудничество с някои от най-големите международни компании като Дженеръл Електрик, Голдман Сакс, Блумбърг и Талисман Енерджи. Базира се на подробни данни – бивша собственост на Кока Кола. Най-голямата компания за безалкохолни напитки ги събира през годините с проучвания и изследване на локациите, където е имала производство, пише "Дневник".

Създателите имат намерение да включват и данни, подадени от местните общности, за да се стигне до практични решения как да се използва водата устойчиво и рационално на местно равнище. "Целите ни надхвърлят изчисленията колко вода ще е необходима за производството на дадено нещо. Инструментите в аталса позволяват да се добие представа доколко има оскъдица на питейна вода в съответния регион, какво е качеството й, има ли конкуренция за достъпа й там," разяснява Бетси Ото, директор на Алианса.

Новопоявилите се карти обаче вече пораждат сериозни опасения, че данните могат да се използват само с цел повече печалба от оскъдния природен ресурс на богати инвеститори и фирми, които няма да се съобразяват с нуждите на местното население. Това в съчетание с прогнозите, че 2/3 от населението на земята ще се сблъска с проблема дефицит на питейна вода до 2025 г., звучи особено тревожно. За милиони хора недостигът на вода вече е факт и е въпрос на оцеляване. 

Някои експерти обаче вярват в по-социалната роля на атласа като изтъкват, че с по-активно участие от страна на регионалните общности, той ще помогне за по-ефективно и разумно използването на водните ресурси. Информацията, подадена от местните общности ще даде по-различна переспектива на частните компании как тяхната политика за използване на водата влияе на населението, което живее в близост до речните басейни.

"В действителност една от причините да създадем този атлас на водните рискове беше да помогнем на компаниите да се запознаят и разберат реалната ситуация на средата, в която работят, вместо да се фокусират само върху това как могат да спестят вода," подчертава в тази връзка Ото. За това се налагат общи усилия и проучвания както от страна на експерти, така и от местните управляващи и живеещите в съответните региони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.