1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Покачва се нивото на Дунав

Покачва се нивото на Дунав

Снимка:

Във видинския участък на реката продължава постоянното наблюдение на дигите

Във видинския участък на Дунав продължава постоянното наблюдение на дигите, съгласно първия етап от плана за провеждане на високите води на реката. Във Видин днес нивото е 831 сантиметра като тенденцията е към покачване. Осем от общо 11 отводнителни помпени станции са в непрекъснат режим на работа, информира БНР.

Нивото на река Дунав при Ново село продължава да е тревожно. Тази сутрин е 762 сантиметра след покачване от десет сантиметра за денонощие. Водата отново прелива стената на кея, а ниските участъци на Ново село и Флорентин са залети. Обстановката в община Брегово постепенно се нормализира, но остават залети хиляди декари обработваема земя. Зесегнати са общинският център и селата Куделин и Балей, това каза кметът  Милчо Лалов.

Нивото на Дунав при Силистра вече е 705 сантиметра, като за последното денонощие се е покачило с 16 сантиметра. По-малко от метър остават до достигане на критичната кота от 777 сантиметра. Отводнителните помпи работят непрекъснато. Засега няма информация за усложняване на обстановката. Общините с излаз на реката и специализираните институции са готови при необходимост да предприемат мерки за предпазване от наводнения на селищата и земеделските земи по поречието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.