1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Политически партии сезират Брюксел по казуса „Аврен”

Политически партии сезират Брюксел по казуса „Аврен”

ЕК трябва да бъде сезирана за грубо погазване на конституционното право на избор на българските граждани

Европейската комисия трябва да бъде сезирана за грубо погазване на конституционното право на избор на българските граждани. Това заяви зам.-председателят на ПП "Обединени земеделци" Георги Каркъмов по повод случая „Аврен”.  Той определи случващото се като безпрецедентен политически акт, но изрази надежда, че разумът ще надделее. На съвместна пресконференция трите партии от коалиция „За нашето бъдеще” - НДСВ, "Обединени Земеделци" и "Българска социалдемокрация", изложиха позицията си по казуса, който създаде предизборно напрежение в общината. Общата позиция е, че хората там искат честни избори, в които те сами да изберат кой да им бъде кмет през следващите четири години. ПП "Обединени земеделци" ще участват във всички протестни акции, каза Георги Каркъмов.

За първи път има огромни съмнения за опорочаването на изборите у нас, заяви от своя страна евродепутатът Станимир Илчев. По думите му в Аврен опорочаването на вота вече е факт. От коалицията подготвят протестни действия. В четвъртък ще има протест пред ЦИК и Министерски съвет в София. Същия ден ще има и протести в Аврен, ще бъде затворена магистралата.

От НДСВ са предприели  незабавни мерки за консултации с опозиционните партии, както и с извънпарламентарни партии и граждански организации. Ще ги призовем да участват в протестите, каза организационният секретар на НДСВ Олимпи Кътев. Той предели случващото се в Аврен като поредното доказателство за това как ГЕРБ и Атака искат да превземат всички институции.

Коалицията, в която влизат НДСВ, "Обединени Земеделци"  и "Българска социалдемокрация" е регистрирана за местните избори в община Аврен. Когато стават ясни номинациите за местния вот са предявени претенции от ОИК към документите за регистрация, заявиха от коалицията. От трите партии казаха още, че навсякъде са подали едни и същи документи за регистрация, които обаче в Аврен са се оказали недостатъчни.

Досега 22 години решенията на ЦИК винаги са се вземали с 2/3 мнозинство. По казуса „Аврен” обаче Софийският административен съд, където е бил прехвърлен случаят, е дал указания ЦИК да се произнесат по него с 50 плюс един гласа, обясни Олимпи Кътев. Той определи това като опит за служебна победа от страна на ГЕРБ в Аврен, където коалицията издига за трети мандат кандидатурата на успешния кмет Красимир Тодоров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.