1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Полски учени откриха причината за измирането на рибата

Полски учени откриха причината за измирането на рибата

Първите мъртви риби в река Одер, която образува границата между Германия и Полша, бяха открити през юли

Отровни водорасли са причината за измирането на рибата в река Одер през лятото. До това заключение стига екип от полски учени, разследвали по поръчка на министерството на околната среда във Варшава какво е довело до екологичната катастрофа.
 
Според учените повторното появяване на водораслите от вида примензиум парвум е възможно по всяко време. В своя доклад те препоръчват качеството на речната вода да се следи редовно, а всички разрешителни за отвеждане на отпадъчни води в реката да бъдат преразгледани. Подобен доклад ще публикува и германското министерство на околната среда.
В полския екип участваха 49 експерти от 14 научни института, които трябваше да разследват причината за измирането на рибите. То е в резултат на отровното влияние на цъфтежа на посочения вид водорасли.
 
Първите мъртви риби в река Одер, която образува границата между Германия и Полша, бяха открити през юли. От ековедомството във Варшава съобщиха, че от близо 100 километра речно корито са събрани 250 тона.
 
В периода между 12 август и 8 септември полският екип взе над 200 проби от различни участъци и откри въпросните водорасли в 78 от тях. При цъфтежа водораслите отделят силна отрова, която води до внезапна и бърза смърт не само на рибите, но и на други водни организми.
 
В доклада се казва още, че цъфтежът на водораслите се дължи на редица фактори, сред които високото съдържание на сол във водата. Биолозите изтъкват, че река Одер е далеч от своето естествено състояние, за което е допринесло и нейното изправяне. През лятото ситуацията се влоши, след като, заради липсата на дъжд, нивото на реката падна драстично, а температурата на водата се покачи до 27 градуса. Това са идеалните условия за развитието на водораслите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.