1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Полярна мечка плува девет дни без почивка в търсене на лед

Полярна мечка плува девет дни без почивка в търсене на лед

Условията в морето Бофорт стават все по-трудни за мечките заради намаляващата концентрация на полярен лед

Полярна мечка е преплувала 687 километра наведнъж, без да спира, в продължение на 9 дни в опити да открие лед, предаде BBC. Учени, изучаващи мечките в района на морето Бофорт северно от Аляска, твърдят, че този подвиг може да е извършен под натиска на климатичните промени.

За полярните мечки е обичайно да плуват между сушата и плаващи късове лед, за да ловят тюлени. Но според изследователите топенето на ледовете в Арктика принуждава мечките да плуват на все по-дълги разстояния, рискувайки здравето и успешното си възпроизводство.

Движение на мечки в открито море е наблюдавано и друг път, но това е първият случай, при който едно цяло пътуване е било проследено. Изследователите са поставили нашийник с GPS устройство на женската мечка и по този начин са наблюдавали движението й в продължение на 2 месеца, докато е търсела плячка.

Изследването показва, че епичното пътуване е имало сурова цена за животното – мечката е загубила 22% от телесната си мазнина, както и едногодишното си мече.

Според изследователя условията в морето Бофорт стават все по-трудни за мечките заради намаляващата концентрация на полярен лед. Лятното топене вече освобождава от лед много по-големи територии и вероятно животните се изтощават, плувайки на много по-дълги разстояния в търсене на все по-оскъдна храна.

Полярните мечки живеят в арктическите райони и имат нужда от висококалорична диета, за да издържат на мразовитите климатични условия. Основната им храна са тюлените. Мечките ловуват върху леда, а той е хабитат, подвластен на температурните промени. Тяхната зависимост от леда ги прави един от най-застрашените от глобалното затопляне едри бозайници, смятат авторите на изследването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.