1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Полярните мечки са способни да преплуват дълги разстояния

Полярните мечки са способни да преплуват дълги разстояния

Умението вероятно ще се окаже съдбоносно за оцеляването на този вид в Арктика

Полярните мечки са способни да преплуват дълги разстояния - умение, което вероятно ще се окаже съдбоносно за оцеляването на този вид в Арктика, където през лятото ледовете се отдръпват далеч на север. Това показва огласено късно във вторник проучване на Американския геофизически институт (USGS), цитирано от Reuters.

То е публикувано в канадското научно списание Canadian Journal of Zoology и описва проследяването на 52 женски мечки в южната част на море Бофорт край Аляска. Между 2004 г. и 2009 г. - период на усилено топене на летните ледове, около една трета от проследената група са преплували над 30 мили (48 километра).

Има и регистрирани 50 ултрамаратонски плувания със средна дистанция от 96 километра, а една от мечките дори е преплувала близо 220 мили (354 километра), сочат цитираните данни. Продължителността на тези плувания е продължавала между 1 и 10 дни.

Движението на мечките е било проследявано благодарение на специални яки с монтирано GPS устройство. Всички животни в изследването са женски, защото се оказало, че вратовете на мъжките полярни мечки се оказали твърде дебели за нашийниците, с които разполагали учените.

Много от проучваните животни имали и малки мечета със себе си (те обаче не са били с яки) и изглежда поне някои от тях са успявали да издържат на продължителното плуване.

Целия материал за полярните мечки четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.