1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Поморийско езеро" получи международна награда за добри практики в управлението на влажната зона

"Поморийско езеро" получи международна награда за добри практики в управлението на влажната зона

Над 2000 неправителствени организации от цял свят са взели участие в гласуването

"Поморийско езеро" получи международната награда "Син глобус" за Европа за добри практики в управлението на влажната зона. Наградите "Син" и "Сив" глобус се връчват по инициатива на Международната организация World Wetland Network (WWN), която включва неправителствени организации, занимаващи се с опазване и управление на влажни зони.

Наградите се връчват на влажни зони с международно значение, включени в списъка на Рамсарската конвенция в две основни категории – за най-добри ("Син глобус") и за най-лоши ("Сив глобус") практики в управлението на влажни зони. Отличените се избират чрез гласуване, в което тази година са взели участие над 2000 неправителствени организации от цял свят. Тази година бяха връчени шест награди "Син глобус" за влажни зони в Япония, Нова Зеландия, България, Мадагаскар, САЩ и Перу.

"Сив глобус" получиха пет Рамсарски места, съответно в Южна Корея, Колумбия, Австралия, Хърватска и Бенин. Наградата на Поморийско езеро бе връчена на националния координатор на Рамсарската конвенция за влажните зони в България Айлин Хасан, експерт в МОСВ, която представляваше България на 11-та Среща на страните членки на Рамсарската конвенция за влажните зони (COP11) в Букурещ, Румъния.

Сред най-големите успехи в управлението на "Поморийско езеро" като влажна зона е възстановяването на хидрологичния режим на езерото чрез ремонтиране на канала море-езеро. Каналът е единствената връзка на солената лагуна с Черно море и правилното му функциониране е от ключово значение не само за биоразнообразието, но и за солодобива и добива на лечебна кал от езерото.

Целия материал за "Поморийско езеро", което е получило международната награда "Син глобус", четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.