1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Популацията на бозайници и риби в Арктика се е увеличила, птиците намаляват

Популацията на бозайници и риби в Арктика се е увеличила, птиците намаляват

Това се казва в доклад, представен в рамките на научна конференция в Монреал - Международна полярна година 2012

Популацията на бозайници и риби в Арктика се е увеличила, но тази на птиците намалява, се казва в доклад, представен в рамките на научна конференция в Монреал - Международна полярна година 2012, предаде АФП.

Документът е изготвен от експерти на програмата за наблюдение на полярното биоразнообразие и е резултат от анализ на наблюденията върху 890 популации на 323 гръбначни вида в арктическия регион между 1970 и 2007 г. Той показва, че макар популацията на морски видове да се е увеличила, тази на птиците е намаляла и намалява постоянно от края на 90-те години.

Това явление може да е свързано с промени в климата, на полярния лед или на наличната храна, но причините може и да са различни за различните видове. Това намаляване на броя на птиците е в контраст с голямото увеличаване на броя на рибите, което се наблюдава в Тихия океан. В същото време в Атлантическия океан има намаляване на броя им. Популацията на бозайниците се увеличава в арктическата полярна област, отбелязва БГНЕС.

Броят на морските гръбначни се увеличава в Северния ледовит океан и в Тихия океан, но намалява в Северния Атлантик. Макар и много предпазливи в изказването на хипотези за обяснение на това явление, учените смятат, че може да е свързано с промени в климата и с търговския риболов. Конференцията в Монреал от 22 до 27 април е събрала повече от 2 000 учени специалисти за Северния полюс и Антарктида.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.