1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Популацията на дивата коза край Девин e застрашена

Популацията на дивата коза край Девин e застрашена

Предвиждат изграждането на екопътека до открития наскоро 70-метров водопад

Популацията на дивите кози, обитаващи Държавно ловно стопанство „Извора” край Девин, ще бъде застрашена, ако екопътеката, която искат да бъде направена до открития наскоро 70-метров водопад стане факт. Това каза директорът на стопанството инж. Стоян Сарийски, цитиран от Агенция Фокус.

Козите, които са при нас, са защитен вид и живеят в местността край водопада. Оформянето на пътека с места за отдих ще попречи на нормалното развитие на дивите животни, а трябва да се има предвид и че това е територия, попадаща в “Натура 2000”, категоричен е инж. Сарийски. По думите му и водопадът не е толкова атрактивен, колкото се описва в медиите, тъй като сега няма вода, защото е пресъхнал в летните горещини.

Инициаторът на маркирането и оформянето на екопътека към атрактивното място Владимир Солаков, който е председател на местния спелеоклуб “Кристал” пък заяви, че няма да навредят на природата и на дивите кози. “Искаме само да поставим табели, които да оказват местоположението на природната забележителност и няма да строим”, каза той.

По думите му все повече хора научават за водопада и искат да го видят и въпреки че до там няма маркирана пътека, туристите го намират и го посещават.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.