1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Популацията на мурсалски чай в Родопите е стабилна, показа проверка

Популацията на мурсалски чай в Родопите е стабилна, показа проверка

Снимка:

Проверки ще бъдат извършени и в други райони с естествено разпространение на вида до приключване на цъфтежа

Популацията на мурсалски (Пирински) чай (Sideritis scardica Grisb.) в Родопите е стабилна установиха при извънредни проверки експерти от  РИОСВ – Смолян, Регионалната дирекция по горите и Държавно горско стопанство в Смолян. Проверени са най-големите находища на мурсалски чай в областта – землищата на Девин и Мугла, община Смолян. На площ от над 120 хектара са установени туфи с до 20 цветоносни стръка в начална фаза на цъфтеж. Не са констатирани лица,  събиращи билки от лечебното растение. 

Проверките са във връзка със заповедта на министъра на околната среда и водите, с която се въвежда забрана за събиране на мурсалски чай от естествените находища, включително за лични нужди. Тя цели подобряване на състоянието на естествените находища и опазването на лечебното растение. Проверки ще бъдат извършени и в други райони с естествено разпространение на вида до приключване на цъфтежа. Нарушителите на забраната ще бъдат санкционирани с глоба от 100 до 1000 лв. или с имуществена санкция от 500 до 3000 лв.

Мурсалският чай (Sideritis scardica Grisb.) е балкански ендемит,  включен в Червената книга на България със статут на застрашен. В България се среща в планините Славянка, Пирин и Родопи от 1000 до 2000 метра надморска височина. Основен отрицателно действащ фактор за вида е активното събиране на растението с търговска цел, което би могло да доведе до пълното унищожаване на популациите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.