1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Популацията на прилепи в Деветашката пещера се възстановява

Популацията на прилепи в Деветашката пещера се възстановява

България е важна страна за защитата на тези застрашени от изчезване дребни животни

През есента на 2011 г., в една от трите най-важни за опазването на прилепите в Европа пещери – Деветашката, в Северозападна България, се вихреха два „екшъна”. Единият бе снимането в пещерата на суперпродукцията „Непобедимите 2”, в която незабравимия Силвестър Сталоун с гръм и трясък сразяваше „лошите”. Паралелно с това вървеше необявена битка между пукотевицата на екшъна и опитите на прилепните колонии в пещерата да спят своя зимен сън. Не бяха чути воплите на природозащитниците за прекратяване на снимките и при извършеното след тях преброяване на „крилатите мишки” се оказа, че те са намалели с две трети спрямо същия период на предходната година. Добрата новина е, че днес, година по-късно, популацията е възвърнала числеността си, информира БНР.

Връщайки се към онзи период на грохот и светлинна агресия около разрешените в разрез със закона снимки на „Непобедимите 2” в Деветашката пещера, Боян Петров от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей припомня: "Тогава констатирахме огромна липса на около 20 хил. екземпляра, които явно се бяха прехвърлили в съседна пещера, която обаче е изключително труднодостъпна и не можахме да установим точния брой на „преселниците”. В момента обаче е факт, че прилепите са се върнали в Деветашката пещера, която е традиционното тяхно място за зимуване и числеността им вече е близка до тази, която сме установявали през 2010 г., преди епизода със суперпродукцията. Надяваме се това възстановяване на прилепната популация да е трайно. Когато влязохме в пещерата след снимките, установихме и около стотина умрели прилепи. Предполагаме, че броят на трупчетата е бил многократно по-голям, но са били бързо „заметени” от екипа на суперпродукцията."

С днешна дата има още една добра новина, свързана с Деветашката пещера, обявена за Природна забележителност през 1996 г. В началото на януари т.г. излезе най-после новата заповед на МОСВ за защитния режим на тази значима за опазването на биоразнообразието в Европа пещера. България въобще е важна страна за защитата на тези застрашени от изчезване животинки. От общо 35 вида прилепи в Европа, в нашите пещери и гори живеят над 30 вида. Недостатъчно прецизирани формулировки в предишната заповед за защитния режим на пещерата бяха дали възможност на РИОСВ-Плевен да прави превратни тълкувания и да разреши снимането на екшън в царството на прилепите. По думите на Боян Петров, новата заповед защитава много по-добре уникалното природно богатство в нея – и прилепите, и разнообразните и редки микроорганизми, както и гнездящите птици там.

Но това е само първата стъпка, уточни той, предстои изготвянето и приемането на план за управление на пещерата, който точно да разпише какво, къде и как може да се прави в нея и какво няма да може да се прави. За природозащитниците е особено важно да бъдат много точно разписани туристическите пътеки в пещерата, към която вече се проявява голям интерес. Разположена на 15 км от Ловеч, тя е една от най-големите и най-красивите у нас. Дълга е близо 2,5 км и висока 60 м. Особено внушителни са огромният свод на входа на пещерата и първата просторна зала с площ 2 400 кв. м, осветена от 7 отвора. Пещерата има две разклонения – през едното протича рекичка, а другото е сухо и топло. Стените и тавана са обкичени с красиви сталактити и сталагмити. В една от залите, наречена „Олтара” бяха намерени ценни свидетелства от времето на неолита. В осветената част на пещерата бяха открити следи от живот през още 7 последващи епохи чак до Средновековието.

Ето как природозащитниците виждат необходимите ограничения за достъп на туристите в Деветашката пещера. Те ще могат да проникнат на практика в 90% от естествено осветената част на пещерата, която е наистина зашеметяваща с размерите и красотата си, казва Боят Петров. – Но посетители не бива да навлизат в тъмните части, където е царството на прилепите. В момента там зимува една колония от около 30 хил. екземпляра. И не е редно от чисто любопитство някой да ходи да ги безпокои. Защото само едно осветяване с фенерче ги събужда. А като събудиш 10 хил. прилепи и те почнат да се преместват и това стане няколко пъти през зимата, на края ще бъдат така изтощени, че няма да изкарат до пролетта. Не може да се разреши на туристите да шарят из цялата пещера. Защото това води и до отъпкване на самата растителност, на камъните, където всъщност живеят много малки и редки микроживотинки, които ще бъдат просто смачкани от един голям туристически поток, какъвто се очаква. Миналото лято пещерата беше посещавана от минимум осем автобуса плюс още към 200 леки автомобила по време на уикендите. Това е гигантски туристически поток. Над 1000 човека на ден ще минават през пещерата, когато бъдат изградени всички съоръжения, които ще подпомогнат достъпа им – паркинг, тоалетни, въобще цялата подходна инфраструктура, която в момента още не съществува.

Надеждите на учените са, че община Ловеч, чиято собственост е пещерата, ще изработи бързо нейния план за управление и защитата й ще стане реалност, а не само заповед на хартия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.