1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Посевите от пшеница и царевица във Видинско са свалени на земята от бурята

Посевите от пшеница и царевица във Видинско са свалени на земята от бурята

Огромни блата са образували високите подпочвени води в района на Южна промишлена зона във Видин

Силният вятър и дъждът са нанесли щети върху земеделските култури в землищата на общините Видин и Ново село, като посевите от пшеница и царевица са свалени долу на земята, каза Жечко Андрейнски предаде радио “Фокус” - Видин. Той посочи, че в началото на следващата седмица от 21 юни започва жътвата в региона, като тя ще стартира първо в общините Брегово и Ново село с прибиране на ечемика и рапицата. Представители на КАТ и РСПАБ преглеждат селскостопанската техника, с която ще се работи по време на жътвата, уточни земеделският производител. "Посевите са в добро състояние, очакват се и сравнително добри добиви – от ечемика от 400 – 500 кг от дка, а при рапицата от 250 до 350 кг от дка в зависимост от грижите, които са полагали земеделските стопани за тях", посочи Андрейнски. Увеличават се във видинския регион площите, които са засети с рапица, през тази година те са двойно повече в сравнение с миналата, като достигат до 20 хиляди декара в цялата област, уточни Андрейнски. Земеделските производители очакват изкупните цени на пшеницата и ечемика да бъдат доста ниски – от 180 до 200 лв. за тон пшеница, 160 – 170 лв. за тон ечемик, но при рапицата цените ще бъдат двойни – до 520 лв за тон. Причината е, че преработеното масло от рапицата се влага в така наречените био-дизели, което е изискване на ЕС. Площи с рапица се отглеждат в общините Димово, Ново село, Видин, Грамада.

В същото време огромни блата са образували високите подпочвени води в района на Южна промишлена зона във Видин. Подпочвените води са избили зад канавките на пътя, като някои от тях са в близост до голяма частна оранжерия. Част от тези блата са затрупани с пръст, защото влизат в проекта за разширяване на пътната инфраструктура, прилежаща към Дунав мост 2. В блата са превърнати и частни землища около река Дунав, както и ниви, които се намират по протежението на главен път Е-79 в близост до Видин. Причината са високи подпочвени води, които се задържаха повече от три месеца в района на Видин.

Скъсаната защитна дига на река Дунав край село Куделин продължава да пропуска високите води на реката и наводнява земеделски площи алармира кметът на Брегово Милчо Лалов. По думите му от направения оглед тази сутрин е установено, че пораженията се увеличават – вече са наводнени около 1000 дка земеделски площи. Кметът на Брегово успокои, че няма опасност за жителите на село Куделин или за тяхното имущество. В момента хората разчистват счупените от бурята вчера клони, но поражения от градушка няма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.