1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Посрещни пролетта „на живо” заедно с още 38 държави

Посрещни пролетта „на живо” заедно с още 38 държави

Включи се в кампанията на най-голямото пролетно наблюдение на птици в Европа

На 1-ви март стартира седмото поред издание на образователната кампания „Пролет на живо”, която се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и международната природозащитна организация Bird Life International.

Идеята на инициативата „Пролет на живо” е да посрещнем пролетта със завръщащите се от юг птици и по този начин да станем част от най-голямото пролетно наблюдение на птици в Европа. Как става това? Като всеки, който желае да вземе участие, вдигне поглед към небето и посрещне мигриращите птици, а след това сподели наблюдението си с всички участници от България и цял свят на специалния сайт на кампанията www.springalive.net. Правилото е да запишем само първите наблюдения на пет основни вида мигриращи птици: бял щъркел, селска лястовица, черен бързолет, кукувица и обикновен пчелояд. Миналата година на интернет страницата на „Пролет на живо” са били регистрирани над 127 000 наблюдения.

В България „Пролет на живо” се координира от БДЗП и всяка година по традиция идва с Баба Марта. “Насърчаваме всеки, без значение какви са възрастта и уменията му да разпознава птиците, да се забавлява като обърне поглед към природата и се включи в инициативата „Пролет на живо”, коментира Анна Станева, координатор на кампанията за България. „Тази година бихме искали да отправим специална покана към родителите, бабите и дядовците, да изведат своите деца и внуци на разходка сред природата и да наблюдават заедно птиците. Децата могат също да се включат във фотоконкурса „Моето първо наблюдение”, който ще стартира през април”, допълни Анна Станева.

В инициативата „Пролет на живо” ние не само черпим вдъхновение от природата, като наблюдаваме птиците, но и събираме ценна информация чрез споделените наблюдения на www.spirngalive.net, която допринася за опазването на видовете. Една от целите на кампанията е да повиши познанието върху ефектите, които могат да повлияят отрицателно на фенологията (т.е. промените в поведението на птиците по време на миграция - времето на мигриране, снасянето на яйца, мътенето и появата на насекоми като източник на храна) и могат да бъдат свързани с климатичните промени. На сайта www.springalive.net е поместена интерактивна карта, на която може да се види настъпването на пролетта в реално време на всички континенти. Проследяването на новините също ни помага да научим повече за биоразнообразието в различните климатични зони по света и ни кара да осъзнаем човешкото въздействие върху промените, които могат да лишат горите ни от пеещи кукувици, а небето - от белите щъркели.

На сайта www.springalive.net има и специална секция за учителите по биология с готов пакет от учебни материали, който могат да бъдат изтеглени и използвани в училище и извънкласните дейности.

Тази година за първи път бе представен и нов канал в YouTube SpringAlivenet, където могат да се видят филми за природата, птиците, включени в кампанията и инициативите на страните партньори.

Повече за „Пролет на живо”

„Пролет на живо" е международен проект, организиран от Bird Life International – най-голямата световна мрежа от природозащитни организации, включваща повече от 100 държави. У нас тя се организира от БДЗП за седма поредна година. Кампанията е създадена с цел да привлече интереса на децата и възрастните към природата и нейното опазване чрез настъпването на пролетта.  Кампанията се случва „на живо” онлайн чрез международния сайт, който е адаптиран в над 30 държави и обединява участието на стотици хиляди хора. Призивът на организаторите е да споделим на сайта в реално време своите първи наблюдения на петте вида мигриращи птици - бял щъркел, селска лястовица, черен бързолет, кукувица и обикновен пчелояд.

Идеята за „Пролет на живо” идва от Германия. Първообразът на кампанията стартира през 1987 г. в Бавария. В момента в проекта участват партньорите на Bird Life International от 39 държави в Европа, Централна Азия и Африка. Тази година за първи път в инициативата ще се присъединят любители на птиците от Босна и Херцеговина, Казахстан и Черна гора. Кампанията се финансира от Кралското дружество за защита на птиците (Bird Life Великобритания) и международни фондации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.