1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повече мъртви делфини това лято заради промяна в морските течения

Повече мъртви делфини това лято заради промяна в морските течения

РИОСВ-Бургас има задължения да констатира вида и състоянието на намерените екземпляри и да информира за това МОСВ

Повече са мъртвите делфини през тази година, съобщиха за BurgasNews от РИОСВ-Бургас. От първия за 2012 г. случай през април до края на юни, намерените мъртви делфини по южното Черноморие са вече тридесет и три. През миналата година броят на мъртвите делфини беше двадесет и един.

Само през месец юни в РИОСВ-Бургас са постъпили сигнали за дванадесет мъртви делфина - пет от тях от вида афала, а седем – от вида морска свиня /муткур/. Екземплярите са открити в общините - Несебър - 1 бр., Поморие – 1 бр., Бургас - 5 бр., Созопол - 1бр., Приморско - 4бр.

В края на месец юни 2012 г., на среща на Черноморските страни по Споразумението за опазване на китоподобните бозайници ACCOBAMS, бяха обсъдени причините за повишения брой изхвърлени на брега мъртви китоподобни по българското крайбрежие. Чуждестранни учени, специалисти в областта на делфините, уточниха, че поради тежките климатични условия  на изминалата зима, има промяна в морските течения, която води до увеличаване на броя на изхвърлените на брега китоподобни, не само по българското черноморско крайбрежие, но и по турското, румънското и грузинското.

РИОСВ-Бургас има задължения да констатира вида и състоянието на намерените екземпляри и да информира за това МОСВ, което води статистика като част от мониторинг на защитените морски бозайници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.