1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повече от 10 000 малки корморани зимуват в Бургас през ноември

Повече от 10 000 малки корморани зимуват в Бургас през ноември

Видът зимува у нас още по поречието на реките Дунав и Марица

Повече от 10 000 малки корморани зимуват в Бургас през ноември, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. В бургаските езера зимува почти 60 на сто от световната популация на вида, чиято численост намалява в цял свят. През зимата в цялата страна числеността на малките корморани достига до 16 000 екземпляра, като най-много от тях се срещат в езерата на Бургас. Тази година, броят им е значително по-голям.

Малките корморани се срещат в страната ни през цялата година, но през зимата много птици от север извършват прелети на юг, където остават до пролетта. Едно от предпочитаните места за презимуване от малките корморани са водоемите в района на Бургас. Птиците, обаче се прибират да нощуват само на три места в града. Това са т. нар. "нощувки" на малките корморани, където пернатите се събират за през тъмната част от денонощието.

Видът зимува у нас още по поречието на реките Дунав и Марица. По тези места птиците прекарват нощта на високи и самотни стари дървета, най-често тополи, по реките.

Очакванията на орнитолозите са броят на тези птици да нарасне през декември, което превръща Бургас в града с най-голяма нощувка на малки корморани в страната ни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.