1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повече от 100 млн. души ще загинат, ако светът не успее да се справи с климатичните промени

Повече от 100 млн. души ще загинат, ако светът не успее да се справи с климатичните промени

Снимка:

Доклад, поръчан от правителствата на 20 страни, предупреждава за климатично-въглеродна криза

Повече от 100 милиона души ще загинат, а световният икономически ръст ще намалее с 3.2% от БВП до 2030 г., ако светът не успее да се справи с климатичните промени, предупреждава доклад, поръчан от правителствата на 20 страни и цитиран от Reuters.

Докато средните температури растат заради вредните въглеродни емисии, ефектите от глобалното затопляне като топенето на ледниците, много горещото или много студеното време, сушата и покачването на нивото на световния океан ще застрашат населението, твърди докладът, изготвен от хуманитарната организация DARA. Според нея около 5 милиона смъртни случая на година ще бъдат причинени от климатичните промени и икономиките с много емисии на вредни газове. До 2030 г. жертвите могат да станат 6 милиона годишно, ако човечеството продължи да използва изкопаемите горива както сега.

Над 90% от тези смъртни случаи ще бъдат в развиващите се страни, смятат авторите, които са изследвали човешкото и икономическото влияние върху климатичните промени в 184 държави през 2010 и 2030 г. Докладът е поръчан от форума "Уязвим климат", който представлява обединение на 20 страни от развиващия се свят, застрашени от глобалното затопляне.

Проучването посочва, че една т.нар. климатично-въглеродна криза може да отнеме живота на 100 милиона души през идното десетилетие.

Ефектите от глобалното затопляне намаляват световния БВП е 1.6%, или с около 1.2 трилиона долара годишно, а загубите могат да се удвоят до 3.2 на сто до 2030 г., ако температурите продължат да се покачват и увеличението надвиши 10% през 2100 г. Според доклада преходът на света към нисковъглеродна икономика ще струва около 0.5% от БВП тази година.

Британският икономист Николас Стърн заяви пред Reuters тази година, че е необходима инвестиция от около 2% от глобалния БВП за ограничаване, предотвратяване и адаптиране към климатичните промени. Докладът му от 2006 г. твърди, че средно покачване на температурите от 2-3 градуса по Целзий през следващите 50 години може да намали световното потребление с до 20 на сто.

Reuters отбелязва, че температурите вече са с 0.8 градуса над тези от прединдустриалните времена. Близо 200 държави през 2010 г. се съгласиха да ограничат средното годишно покачване на температурите до 2 градуса по Целзий, за да избегнат опасните последици от климатичните промени.

Редица експерти обаче предупреждават, че шансът за постигане на успех в тази област става все по-малък, тъй като хората продължават да използват изкопаеми горива.

Най-бедните държави в света са най-уязвими, защото са изложени на риск от суша, недостиг на вода, лоша реколта, бедност и болести, предупреждава доклада на DARA и добавя, че тези страни могат да претърпят загуби от 11% от БВП до 2030 г. заради глобалното затопляне.

Дори и най-големите и на бързо развиващите се икономики няма да могат да избягат от последиците. САЩ и Китай могат да претърпят 2.1% спад на БВП, а Индия – повече от 5 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.