1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повече от 11% от произведената енергия у нас е от ВЕИ

Повече от 11% от произведената енергия у нас е от ВЕИ

В момента 70 на сто от възобновяемата енергия е от биомаса

Повече от 11 на сто от произведената енергия у нас е от възобновяеми източници през 2010 г., съобщи Антон Иванов от Българския енергиен форум, цитиран от Дарик. Индикативната цел за България е до 2020 г. енергията, произведена от възобновяеми източници, да бъде 16 процента. Според Иванов целта е напълно постижима, но трябва да се намери разумен микс от енергия, произведена от различни източници. В момента 70 на сто от възобновяемата енергия е от биомаса.

„За 2010-а е 11,1 на сто, като в този дял основно е делът на биомасата и то за топлопроизводство", каза Иванов. По думите му може да се заключи, че междинните цели, така както са записани в Закона за възобновяемите източници вече са изпълнени и със заявените обекти за производство на енергия от слънце и вятър, вече е предпоставено изпълнението на индикативната цел за 2020 година.

Според него вече въпросът е по-различен: кой е онзи разумен микс, който е удовлетворителен за страната ни към 2020 година. Биомасата е определяща към момента за изпълнение на индикативните цели, но изпълнението се базира на печки. „Тоест ако решим, че ограничаваме използването на биомасата, в никакъв случай не можем да изпълним индикативните цели. Но ако към 2020 година продължаваме да изпълняваме индикативните цели по този начин, едва ли това е нещо, с което можем да се похвалим", коментира той.

От своя страна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев заяви, че в комисията непрекъснато постъпват писма с проблеми, с които са се сблъскали различните инвеститори във възобновяеми енергийни източници. Семерджиев призна, че и в новия закон, който бе приет през май, има много несъвършенства, затова се налага да бъдат взети допълнителни законови мерки.

Семерджиев допълни, че обемът на възобновяемата енергия към момента не натоварва много потребителите. С увеличаването на дела й в общото потребление обаче това ще се усети и от крайните потребители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.