Повече от 410 милиона тона отпадъци са събрали в Германия през 2016 година

Голяма част от тях се рециклират или се употребяват за добив на енергия

Повече от 410 милиона тона отпадъци са събрали в Германия през 2016 година. Това става ясно от данните, публикувани от Федералната служба по статистика. Увеличението спрямо предходната година е с малко над 2 процента.

Има размествания при различните видове отпадъци, поясняват експертите. Малко повече от половината се пада на строителните отпадъци, достигнали през 2016-та почти 223 милиона тона. При тях има увеличение с близо 14 милиона тона. Второто най-голямо количество боклук идва от индустриалното и занаятчийското производство. Тук има спад от около 6 процента до 56 милиона тона.

Голяма част от отпадъците в Германия се рециклират или се употребяват за добив на енергия. През 2016-та това се отнася за около 330 милиона тона, което отговаря на дял от близо 81 процента. За последните 10 години делът на повторно използваните боклуци непрекъснато расте, като за 2006-та той е бил малко под 75 на сто. Преди две години за рециклиране са предадени 288 милиона тона, а за добив на енергия са използвани 44 милиона тона.

Във Федералната Република само малка част от отпадъците отиват на сметищата -  през 2016-та това са 17 процента. От тях само 0,2 на сто са от населените места.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.