1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повишена опасност от градушки през първото десетдневие на юни

Повишена опасност от градушки през първото десетдневие на юни

Максималните температури през месеца 34-35 градуса

 

Падналите значителни, а на много места в полските райони на страната  и наднормени, майски валежи рязко увеличиха почвените влагозапасите в 50 и 100 см, което се отрази благоприятно на изкласилите есенни посеви.  

През първото десетдневие на юни агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво и хладно време, с чести валежи и повишена вероятност от градушки, които за пореден път ще поставят на изпитание земеделските култури.

След краткотрайно влошаване на топлинни условия в началото на месеца в края на първото- началото на второто десетдневие се прогнозира повишение на температурите и ускоряване темповете на развитие при земеделските култури. В по-голямата част от полските райони на страната почвените влагозапаси ще бъдат в оптимални граници за встъпилите в репродуктивен етап от развитието си зимни житни култури, при които ще протича  наливане на зърното и фаза млечна зрелост. Добрата влагообезпеченост на пшеницата и ечемика ще осигури  по-пълноценно изхранване на зърното, което дава основание да се прогнозират и  високи добиви от зимните житни култури.

През юни по-подходящи условия за провеждане на някои сезонни полски мероприятия, на неотложните растителнозащитни пръскания при овощните култури срещу редица вредители (плодовите червеи, листни въшки, акари и др) и гъбни болести (струпясване, брашнеста мана, кафяво гниене и др); при лозата, срещу маната и оидиума, ще има през второто и по-голямата част от третото десетдневие на месеца.

Агрометеорологична прогноза за месец юни

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.