1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повишена радиация в 5 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Повишена радиация в 5 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Назначена е комисия за анализ на събитието

Повишаване на нивото на радиоактивни благородни газове в херметичната зона на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е регистрирано вчера в 10.45. Това е станало по време на разуплътняване на елементи от първи контур на спрения за планов годишен ремонт хилядник. Установено е, че активността се дължи на повишена концентрация на газ ксенон. Преустановена е работата и всички намиращи се в помещението хора са изведени и са предприети мерки за нормализиране на радиационната обстановка. Мощността на еквивалентната доза от гама лъчение в херметичната зона е достигнала стойности до 10 % от контролната граница.

Всички работници и специалисти, които са пребивавали в херметичната зона на 5 блок, са преминали измерване на целотелесната активност, като резултатите показват, че не са регистрирани превишения на допустимите нива за вътрешно и външно облъчване. Максималната оценена доза на персонала, зает с разуплътняването, не превишава 0,05 mSv при предвидени за тази дейност 0,5 mSv.

След направен мониторинг в помещенията извън херметичната зона е установено, че не са превишени допустимите радиологични нива. Не са превишени и допустимите нива за изхвърляния през вентилационните тръби на 5 блок. В 18 ч. снощи радиационната обстановка в херметичната зона на блока е нормализирана.

Назначена е комисия за анализ на събитието. Предварителната оценка по скалата INES е ниво "0". Няма отклонения в радиационния фон в района на АЕЦ "Козлодуй", уточняват от централата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.