1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Повишено съдържание на радиоактивен цезий в почвата на две японски префектури

Повишено съдържание на радиоактивен цезий в почвата на две японски префектури

Засега не се налага евакуация на населението

Повишено съдържание на радиоактивен цезий беше открито в почвата на две японски префектури, разположени на 200 километра от авариралата атомна централа "Фукушима 1". Нивото на цезия засега не налага необходимостта от евакуация на населението, съобщава БНТ.

Замърсяване от 30 до 60 хиляди бекерела на квадратен метър е установено в почвата на Тиба и Сайтама. Двете префектури граничат с района на Токио и са отдалечени на 200 километра от злополучната АЕЦ "Фукушима 1". За сравнение - след Чернобилската катастрофа от 1986 година за радиоактивно заразени се смятаха районите със замърсяване от 37 хиляди бекерела. Задължителна евакуация на хората обаче се извършва при ниво от 550 хиляди бекерела на квадратен метър.

На места в Тиба и Сайтама установеното равнище на фонова радиация достига 0,5 микросиверта, което сериозно превишава нормата за човека от 0,2 единици в час. По-рано японското правителство съобщи, че за първи път са били открити и малки количества плутоний 239 и 240 извън района на "Фукушима 1", които засега не бива да будят безпокойство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.