1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пожар на площ 10 000 декара гори на територията на Софийска и Пазарджишка област

Пожар на площ 10 000 декара гори на територията на Софийска и Пазарджишка област

В гасенето участва и военен хеликоптер от 24-та авиобаза-Крумово

200 пожарникари, горски работници и доброволци гасят пожара в района на Стрелча, съобщиха от пресцентъра на МВР. Обхваната е обща площ от около 10 000 декара на територията на Софийска и Пазарджишка област. Пожарът гори в района на връх „Бунай”, в землищата на общините Копривщица, Стрелча и Панагюрище. Развива се в сухи треви и приземно в широколистна гора.

В гасенето участва и военен хеликоптер от 24-та авиобаза-Крумово. Хеликоптерът извърши облитане за установяване на общата площ, границите и огнищата на пожара и се включи в гасителните действия. В момента на място са и около 200 души - екипи от пожарникари от Пазарджик, Панагюрище и Пещера, служители на Регионалното управление по горите в Пазарджик и доброволци от близките селища. В гасенето участват и служители от голямо частно предприятие с високопроходима техника.

Създаден е щаб под ръководството на комисар Иван Панайотов и комисар Пламен Зашев – началници на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението” в областите Пазарджик и София. Установена е връзка с органите на изпълнителната власт и структурите на Изпълнителната агенция по горите. При необходимост има готовност да бъдат въведени допълнителни сили и средства. Създадена е необходимата организация за ограничаване и ликвидиране на пожара. Предприети са всички мерки и не се допуска разрастването му към населените места.

Продължава гасенето и на горските пожари, които възникнаха снощи - между селата Джурково и Здравец - община Лъки и на територията на Национален парк "Централен Балкан" - община Троян, над махала Нешковци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.