1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пожарът на Витоша е овладян в посока към село Бистрица

Пожарът на Витоша е овладян в посока към село Бистрица

Утре на място може да пристигнат рейнджъри от парковете "Централен Балкан" и "Рила"

Пожарът, който възникна вчера на Витоша, е овладян в посока към село Бистрица, твърдят огнеборците, участващи в гасенето в местността "Режньовете".

Около 50 доброволци и пожарникари работят на фланга на пожара, който тръгва от хижа "Физкултурник". С резачки и лопати огънят се потушава механично и "на сухо", а пламъците се ограничават като се изрязват сухите дървета, пише "Дневник".

Част от доброволците са тук още от 6 часа сутринта. Изкачването до местността е доста трудно, има почти отвесни места преодолява се и каменна река. В началото е царяла пълна дезорганизация, разказа един от тях - Иван Калчев. "Оказа се, че пожарникарите са гасили десетки хиляди апартаменти в София, но горски пожар виждат за втори път в живота си", каза Калчев. 

Утре, 3 юли, на място може да пристигнат рейнджъри от парковете "Централен Балкан" и "Рила", съобщиха служители на екоминистерството, които са на място в резервата. Така гасенето на пожара ще се подсигури, в случай че не се явят достатъчно доброволци, поясни Борислав Бечев от отдел "Защитени територии" на екоминистерството.

Резерват "Бистришко бранище", където е пожарът, е защитена територия и в него не се допуска почти никаква човешка дейност, включително санитарна сеч. Според кмета на Бистрица Николай  Николов, това е една от причините за разпространението на пожара. Огънят е в район с множество сухи  дървета, нападали при смерч през зимата на 2001 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.