1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ПП "Обединени земеделци": Липсва ясно изразена позиция от управляващите за добива на шистов газ в България

ПП "Обединени земеделци": Липсва ясно изразена позиция от управляващите за добива на шистов газ в България

От партията призовават за конструктивен диалог с представителите на гражданското общество

"Липсва ясно изразена позиция от управляващите за добива на шистов газ в България", сигнализираха от ПП "Обединени земеделци" в съобщение до медиите.

Конкретните въпроси на гражданските организации  по проблема не получават отговор, което създава напрежение в българското общество и провокира протести. Месеци наред в страната продължават демонстрациите срещу проучването и добиването на шистов газ у нас чрез метода на хидравлично разбиване. Аргументът на гражданските организации е, че използваната технология води до замърсяване с токсични елементи на околната среда и подпочвените води. А това неминуемо застрашава и здравето на хората.

"Призоваваме управляващите да инициират широк обществен дебат, основан на реален и конструктивен диалог с представителите на гражданското общество и всички заинтересовани страни", се посочва още в съобщението.

ПП "Обединени земеделци" настоява отговорните институции да отчетат всички рискове за природата и здравето на хората преди да формулират окончателната позиция за добива на шистов газ в България.

"С безпокойство констатираме, че взимането на прибързани решения може да има опасни последствия като замърсяване на земята, където се добива хляба на България.  А това ще означава отстъпление от националните интереси", заявяват от партията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.