1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ПП "Обединени земеделци": Необходима е държавна стратегия за хидромелиорациите и водните ресурси

ПП "Обединени земеделци": Необходима е държавна стратегия за хидромелиорациите и водните ресурси

Липсата на превантивен контрол и регламент на отговорностите могат да доведат до катастрофални за страната и населението ни последствия

Във вчерашния ден на национален траур в памет на загиналите в сполетялото ни бедствие, заедно с дълбоките съболезнования към близките и семействата им, възникват големите въпроси към всички институции, отговарящи за стопанисването и поддържането на 220 големи и около 3000 микроязовира в страната, се посочва в съобщение до медиите от ПП "Обединени земеделци".

Управлението на това голямо национално богатство трябва да бъде реализирано на базата на държавна стратегия за хидромелиорациите и водните ресурси, която, за съжаление, повече от 5 години не е в полезрението на управляващите.

Липсата на превантивен контрол, на регламент на отговорностите, задълженията относно поддръжката и експлоатацията, най-вече на малките язовири, от общините и арендаторите, могат да доведат до много по-големи, катастрофални за страната и населението ни последствия.

Държавата няма представа какво се случва с тези съоръжения, тя дори не контролира как се изпълняват предписанията от общините, арендаторите и други ведомства, които ги стопанисват. Настъпва времето, когато трябва да престанем да си играем на виновни и невиновни, да си зариваме като щрауси главите в пясъка, се посочва още в съобщението.

Основна задача на държавното управление не е да ликвидира последиците от бедствията и кризите, а да ги предвижда и предотвратява! Споходилото ни бедствие е плод на безхаберие, безотговорност и некомпетентност!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.