1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ПП Обединени земеделци: Няма да участваме в референдума за АЕЦ „Белене”, който се превръща във фарс

ПП Обединени земеделци: Няма да участваме в референдума за АЕЦ „Белене”, който се превръща във фарс

Проектът е икономически нецелесъобразен, заявиха от партията

„Обединени земеделци призоваваме нашите членове и симпатизанти за не участват в референдум, който се превръща във фарс – след като беше преформулиран въпросът и е лишен от необходимата конкретика, на практика се отварят врати за спекулации и манипулации”, заяви на пресконференция председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева.

От партията заявиха, че не са против развитието на ядрената енергетика, но са против реализирането на проекта АЕЦ „Белене”, при условие, че той е икономически нецелесъобразен, при липсата на осигурен финансов ресурс и неяснота за бъдещия пазар произведената електроенергия.

 „За нас приоритетно е удължаването на работата на 5 и 6 блок в АЕЦ „Козлодуй” с още 20-30 години. Там трябва да бъдат фокусирани усилията на управляващите, каза председателят на ПП Обединени земеделци.

„Не можем да призовем нашите сънародници да участват в един уговорен мач, който се организира от хората, които искат да строят АЕЦ “Белене. Защо да участваме в допитването и да вдигаме избирателната активност, което върши работа на същите тези хора?”, посочи Петя Ставрева.

Според нея днес  българските граждани поставят други въпроси: „Кой ще покрие милиардите, които досега е платила българската държава? Кой носи отговорност за изхарчените през годините огромни финансови ресурси за един нереализиран и неефективен проект? Има ли корупционна схема и кого обслужва тя?”

Жалко е че първият референдум в демократичната история на страната ни се превръща във фарс и предизборно заиграване с електората, подчерта Петя Ставрева.

Говорилнята около референдума цели да отклони общественото внимание от проблеми и наболели въпроси от дневния ред на българските граждани, заявиха от партията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.