1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Прага ще направи дарение за опазването на египетския лешояд у нас

Прага ще направи дарение за опазването на египетския лешояд у нас

Снимка:

В последните години размножаващите се в България двойки критично намаляват

Чешката столица Прага ще направи дарение за опазването на египетския лешояд у нас. Това съобщи ръководителят на проект "Завръщане на лешоядите в България" Елена Кметова за БТА. Общинският съвет на града е подкрепил проект за опазване на изчезващия вид птица на спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" - Стара Загора.

Балканите са ключово място за връзката на изчезващата популация на този вид в Европа с популациите в Турция и Азия. В последните години размножаващите се в България двойки критично намаляват и птиците в спасителния център в Стара Загора - три женски и един млад мъжки, се оказват изключително ценни от генетична гледна точка.

Дарението ще отиде за изграждането на две специализирани волиери за размножаване на египетски лешояди и една клетка за настаняване на бедстващи птици. Средствата са от приходи на общината на Прага от посетителските такси за градския зоопарк. Дарението идва месеци след голямо наводнение в Прага, което принуди местния зоопарк спешно да търси нов дом за много животни и птици.

Строежът на волиерите вече е започнал като процесът се консултира от координаторът на програмата за опазване на египетския лешояд към Асоциацията на европейските зоопаркове и аквариуми (ЕАЗА) Антонин Вайдъл. Насоки дава и Гуидо Чеколини от специализиран размножителен център за египетски лешояди в Италия, информира още Елена Кметова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.