1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Прага става седалище на Eвропейската навигационна система „Галилео"

Прага става седалище на Eвропейската навигационна система „Галилео"

11 държави се конкурираха за проекта

Чешката столица Прага се пребори за седалище на европейска институция. Става дума за администрацията на Eвропейската навигационна системаГалилео", която до две години ще се премести в отредената й сграда в пражкия район Колешовице. 11 държави се конкурираха за проекта и фактът, че той бе спечелен от Чехия, ще й донесе международен престиж, но ще открие и възможност за чешките фирми в областта на астронавтиката.

Сателитната навигационна система „Галилео" е най-скъпият съвместен европейски проект, на стойност 3,5 млрд. евро. Засега само два сателита са изведени в орбита, но пълното разгръщане на проекта ще включи общо 30 сателита. Сателитната навигация е особено популярна с това, че е в услуга на шофьорите.

Всяка държава, която става седалище на европейска агенция, се превръща и в място, където се провеждат международни конференции, гостуват и дискутират експерти от цял свят. Чехия трябваше да се пребори с конкуренцията на Холандия, която обаче получи само четири гласа на финалното гласуване в Брюксел, докато за Прага дадоха гласа си 22-ма европейски посланици.

Очакванията, свързани с развитието на „Галилео", са големи. Системата може да създаде 150 000 работни места, от които 90% в Европа. Ефектът „Галилео" вече се усети в Прага, където още преди оповестяването на решението, че чешката столица е избрана за седалище на сателитната система, отвориха свои филиали фирми от бранша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.