1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пръскането срещу мароканските скакалци в Благоевградско ще се забави с няколко дни

Пръскането срещу мароканските скакалци в Благоевградско ще се забави с няколко дни

За третирането са осигурени необходимите препарати, но липсват средства за закупуване на гориво за техниката

Поради липса на финансов ресурс все още не е започнало пръскането срещу мароканските скакалци в Благоевградско. Това съобщи пред радио "Фокус" Иван Марковски, началник отдел „Контрол на продукти за растителна защита и торове” към Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. Той обясни, че за третирането са осигурени необходимите препарати, но липсват средства за закупуване на гориво за техниката, с която ще се извършва третирането.

Според прогнозите на Марковски, пръскането ще започне в близките дни. На практика засегнатите площи са частна собственост и задължението за пръскане е тяхно, а не на общините. Поради бавното издирване на собствениците са се забавили и процедурите по унищожаване на мароканските скакалци. Марковски обясни, че ако не бъде предприето пръскане в кратки срокове, вредителите ще започнат да снасят яйца, а тогава всички действия по унищожаването им ще се окажат безрезултатни. Напълно възможно е да бъдат засегнати и намиращите се в непосредствена близост земеделски площи.

В момента засегнати площи има в землищата на петричките села Марикостиново и Генерал Тодоров, няма засегнати площи от землището на община Струмяни, тъй като миналата година там е извършено третиране срещу марокански скакалци. За пръв път тази година за вредителите се заговори през първата половина на месец април, а засегнатите площи в момента са предимно пустеещи земи. Марковски обясни, че Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград е предприела всички необходими и навременни действия за решаването на проблема, но в случая общините са тези, които трябва да извършват пръскането. За проблема с мароканските скакалци за уведомени всички компетентни институции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.