1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пръскат срещу нашествие на марокански скакалци в Ивайловградско

Пръскат срещу нашествие на марокански скакалци в Ивайловградско

По данни на Областна администрация - Хасково 5550 дка са засегнатите площи в пограничния район

Пръскане срещу нашествие на марокански скакалци започна тази сутрин в община Ивайовград. По данни на Областна администрация - Хасково 5550 дка са засегнатите площи в пограничния район. В Маджаровско те са около 1500 дка.

"От първите сигнали, които получихме от ръководството на двете общини до старта на пръскането са минали около 20 дни", съобщи областният управител Ирена Узунова. През това време кметовете са организирали по места две пръскания ръчно, но специалисти са установили, че не е постигната търсената ефективност. Затова на 1 юли е била свикана спешно комисия, която е дала предписание да се извърши унищожаване на мароканските скакалци по въздух с хеликоптер.

В рамките на 2-3 дни специалистите са категорични, че ще се справят с напастта в Ивайловградско. Процедурата по пръскането отнема време, тъй се извършва преди да се е вдигнала росата и при температура под 26 градуса.

Около 30 000 лева ще са разходите на общините Ивайловград и Маджарово за справяне с насекомите, които са засегнали основно пустеещи земи. Областният управител Ирена Узунова уточни, че първото нашествие на марокански скакалци в областта е било през 2003 година. Тогава засегнатите площи са били около 30 000 дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.