1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството прие План за управление на ПП "Врачански Балкан"

Правителството прие План за управление на ПП "Врачански Балкан"

Основното му предназначение е да осигури запазване на карстов район с живописни пейзажи

Правителството прие План за управление на Природен парк "Врачански Балкан", чиято цел е опазване на биологичното разнообразие в района, развитието на екологичния туризъм, опознаване на рекреационните дадености и перспективите за развитие и ползване, предаде БГНЕС.

На основата на анализ на състоянието на живата и неживата природа планът определя главните цели на управление, функционалното зониране на територията на парка със съответни режими на опазване, както и приоритетните дейности и проекти, които трябва да бъдат изпълнени през следващите години.

Основното му предназначение е да осигури запазване на карстов район с живописни пейзажи, разнообразни геоморфоложки забележителности, изключителна пещерна фауна, множество уникални растителни и животински видове и местообитания, чрез съвременно управление на природния парк в съответствие с националните и международни изисквания.

Разработването на плана е възложено от Изпълнителната агенция по горите на "Агролеспроект" ЕООД и е извършено на базата на съвременни и утвърдени в Европа подходи за планиране и управление на защитените територии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.