1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правят автомобилни гуми от пластмасови бутилки

Правят автомобилни гуми от пластмасови бутилки

Технологията е разработена от голяма германска компания

От 2022 година рециклирани пластмасови бутилки ще се ползват като суровина за производството на автомобилни гуми. Технологията е разработена от голяма германска компания, която заменя конвенционално направените полиестерни съединения с влакна, добити от бутилките.
 
При този процес раздробената на малки части пластмаса се влага без допълнителна химическа обработка в сместа, от която се правят автомобилните гуми. Новата технология ще бъде представена на широката публика на голямото автомобилно изложение през септември.
 
При класическото производство на пластмаса се изразходват големи количества фосилни въглеводороди, добити от суров петрол. Затова все повече компании в сектора на гумите търсят методи, с които да заместят част от суровините с рециклирани материали.
 
Във Франция се експериментира например със сажди и други вещества, които се влагат в гумите. През 2024 година френската фирма ще започне да ползва и рециклирана пластмаса.
Съществуват и проекти, при които естественият каучук не идва от големи плантации в югоизточна Азия, а се добива от глухарчета. По този начин се намалява изсичането на джунгли с цел засаждането на каучукови дървета, както и потреблението на вода. Правят се и проучвания дали захарната тръстика не може да послужи за суровина. Досегашните тестове показват, че влакна от вторични суровини имат същата якост като конвенционално произведените. Целта на бранша е до 2050 година да замени всички суровини за гумите с такива от устойчиво производство.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.