1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правят трансевропейска велоалея по поречието на река Дунав

Правят трансевропейска велоалея по поречието на река Дунав

Проектът ще донесе на страната ни 2 млн. евро

Велоалея по поречието на Дунав ще бъде изградена след приемането на Дунавската стратегия. Това стана ясно след подписването на споразумение за сътрудничество между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Германския технически център. Документът е за сътрудничество в областта на туризма и ще донесе на страната ни 2 млн. евро. По пилотен проект на техническия център се работи и за част от велоалеята между Сърбия, Румъния и България, която трябва да бъде готова до средата на следващата година. В момента вече има изградено трасе до Будапеща, обясни ресорният зам.-министър Иво Маринов.

„Велопътеката в момента съществува до унгарската столица Будапеща. Идеята е да се разработят конкретните проекти и да се осигури финансиране за нейното продължаване до делтата на Дунав, което естествено ще отнеме време. Преди две години бе направена GPS-карта там, където ще минава велоалеята", каза Иво Маринов. Той допълни, че приемането на Дунавската стратегия от страна на Европейската комисия предстои до края на годината, а България кандидатства като страна-координатор в частта туризъм.

След приемането на Дунавската стратегия и бюджета за следващия програмен период, вече ще има конкретни средства за реализацията на този проект, а дотогава - срокът между стратегията и бюджета за следващия програмен период част от мерките ще трябва да се изпълняват с национални средства, обясни Иво Маринов и подчерта, че  всичко зависи и от активността на общините, които са по поречието на Дунав, за да може те да подготвят добри проекти и да кандидатстват за финансиране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.