1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Представители на протестиращи екологични и граждански сдружения се срещнаха с министър Михайлова

Представители на протестиращи екологични и граждански сдружения се срещнаха с министър Михайлова

Снимка:

Те представиха своите искания, свързани с наболели екологични проблеми

Министър Искра Михайлова се срещна и изслуша вчера, 31 октомври, представители на протестиращи екологични и граждански сдружения, събрали се днес пред сградата на Министерство на околната среда и водите. На срещата присъстваха и представители на ръководството и експерти от министерството. Гражданите представиха своите искания, свързани с наболели екологични проблеми на регионите, от които идват. Основен въпрос бе изграждането на Депата за отпадъци в Хаджидимитрово и Дражево край Ямбол, Баня, Разложко, Самоков и Суходол и връщане в сила на Наредба № 7 от 25.05.1992 г. за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда.   

„За мен това не е протест, а форма да се чуем. Всички тези проекти, за които вие говорите, са спрени, откакто аз съм тук в министерството, поради различни причини. Надявам се, че ще работим и съм убедена, че проблемът с депонирането  на отпадъците е голям. Ние можем да направим  работна група към Обществения съвет, който да предложи решаването му“, каза министър Михайлова, след като изслуша представители на всички протестиращи сдружения и организации.

„Търся възможности за всеки един от тези проекти. Подготвяме сигнал до прокуратурата за случая в Ямбол, а що се отнася до Баня и Разлог – аз ще ви предложа да потърсим помощта на омбудсмана, който да даде становище, ако не са зачетени правата на гражданите и са нарушени процедурите за общественото обсъждане“, каза още министър Михайлова.

Във връзка с исканията на гражданите да се върне Наредба № 7, министър Михайлова пое ангажимент да разговаря с министъра на здравеопазването, за да се запознае с основанията за нейната отмяна. При възможност да се процедира  бъдеща модерна наредба, която да позволи да се контролира защитата на здравето на хората.

В заключение министър Михайлова каза: „Що се отнася до отпадъците, големият въпрос е свързан с депонирането им. Българинът трябва да започне да разделя отпадъците и събира разделно, за да се рециклират хартията, метала и стъклото, и биологичните отпадъци да се третират така, че да не създават опасност за здравето на хората. Това, което може да се изгаря - да се изгаря, което може да се компостира и използва след това в земеделието - да се компостира.“

Министър Михайлова отчете като стъпка напред текст от Закона за местни данъци и такси, според който такса "битови отпадъци" от 2015 г. ще се плаща на генерирано количество отпадъци, а не на база данъчна оценка на имотите. „Ние се нуждаем от сериозното съдействие на общините и на фирмите, които са се заели с дейността  по събиране, извозване и депониране на отпадъка“, заключи министър Михайлова.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.