1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предстои орнитологичен мониторинг за ветропарка до Бургас

Предстои орнитологичен мониторинг за ветропарка до Бургас

Мониторингът е започнал преди три месеца и ще продължи една година

Едногодишен орнитологичен мониторинг ще бъде осъществен преди да бъде изграден ветроенергийният парк край Бургас. Това каза по време на заседанието на общинските съветници в Бургас Лозан Стефанов, изп. директор на фирмата- инвеститор във ветроенергийния парк, предаде радио „Фокус”. Той уточни, че този мониторинг е започнал преди три месеца и ще продължи една година и се извършва от специалисти от БАН.

Процесът е напълно прозрачен, всички документи ще бъдат предадени на заинтересованите, каза Стефанов. По думите му там, където ще бъдат разположени съоръженията, не минава прелетният път на птиците и не навлизат в териториите „Натура”. Той изрази съгласие в договора да бъдат включени точки, че ако на държавата или на общината й бъдат наложени санкции за нарушение на еконормите, фирмата ще ги поеме. Независимият общински съветник Деян Стойков, счита че ако има нарушение на еконормите и птиците са застрашени, то след това глобите ще ги плаща държавата и затова решението днес е важно. Неговият колега Здравко Сталев каза, че птиците няма да бъдат застрашени от съоръжението, тъй като летят на много по-голяма височина от тази, на която ще бъдат разположени перките.

Председателят на съвета Снежина Маджарова каза, че това е едно предварително даване на съгласие за учредяване на право на строеж, а истинското учредяване щяло да стане едва, след като има ОВОС и бъде одобрен инвестиционният проект. Част от съветниците поискаха да чуят и повече от икономическите параметри на инвестицията. Едно от предложенията към инвеститора е в първите 10 години да заплаща сума от 3 % от добиваната електроенергия, а след това 4 % на Община Бургас. Други съветници пък предложиха 1 % от тази сума да се отделя за селищата, на чиято територия ще се намира паркът. Други пък заявиха, че ако бъде отделен този 1 % и насочен към селищата, ще бъде нарушен законът за държавния бюджет, още повече, че канализация, път и инфраструктура и други в тези населени места се извършват от общинския бюджет на Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.