1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Предвижда се такса "достъп" за ВЕИ централите да се плаща на всеки три месеца

Предвижда се такса "достъп" за ВЕИ централите да се плаща на всеки три месеца

Специалисти работят за определяне на точната методика

Близо месец след законовата промяна, с която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бе задължена да събира такса от 20% от приходите на слънчевите и вятърните централи, комисията все още не знае по каква методика ще работи. Това каза вчера председателят на ДКЕВР Боян Боев.

Според него липсата на методика не била притеснителна, защото първите приходи от таксата вероятно ще дойдат през април. Предвижда се своеобразният налог за ВЕИ централите да се плаща на всеки три месеца. Въпреки привидното спокойствие на комисарите обаче фирмите от ВЕИ сектора не знаят как да планират приходите и разходите си, което създава допълнително напрежение за тях, пише "Сега".

Засега няма постъпления по таксата. В момента група от специалисти, заедно с експерти на Министерство на финансите, работи за определяне на точната методика. Тя трябва да е готова най-късно до края на март, заяви Боев. Комисията обаче не знае и точно колко пари ще успее да събере за първите три месеца от годината, тъй като още не е направила и разчет на прогнозната сума.

Не е ясно и дали таксата няма да отпадне. В началото на годината президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд и поиска налогът да бъде обявен за незаконен. Вчера върховните съдии допуснаха до разглеждане по същество иска на държавния глава, но не е ясно кога ще се произнесат окончателно. Дори и таксата да бъде отменена от магистратите, премиерът Пламен Орешарски се закани, че правителството ще намери начин да наложи друга такса за сектора, която да балансира пазара.

Едновременно с това от регулатора планират и ново облагане на ВЕИ сектора. Този път става въпрос за цена за присъединяване, подобна на отменената през миналата година от съда такса "достъп". Тя ще бъде около 2.7 лв. на мегават/час произведен ток на месец и се очаква да влезе в сила от средата на февруари. Новата такса ще се плаща само на държавния "Елекроенергиен системен оператор", а не и на трите ЕРП-та, както бе при такса "достъп".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.