1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Премахват хранилки за дивеч в горното поречие на река Арда

Премахват хранилки за дивеч в горното поречие на река Арда

Село Буката е сред най-засегнатите в района от нападенията на глигани върху картофените ниви

Премахват хранилки за дивеч в горното поречие на река Арда заради нападенията на глигани върху картофените ниви, съобщи кметът на село Буката Милчо Рушанов, цитиран от радио „Фокус”.

Селото е сред най-засегнатите в района, като тази пролет около 90% от нивите бяха изровени от стадата с диви прасета. Хората дори събраха подписка срещу инвазията и имаха готовност да блокират пътя Смолян - Арда. Рушанов обясни, че след премахването на хранилките за дивеч край селото нападенията на глигани намалели рязко.

„Все още има ниви в покрайнините на селото, които се ровят, но поне вече не слизат в селото”, обясни Рушанов. Според него хранилките за дивеч, които са близо до селата са основната причина глиганите да се привличат и след това да правят поразии на хората.

Оказало се е, че Буката е разположено в центъра на няколко ловни полета, собственост на ловците от Арда, Могилица и Смилян. Така има няколко хранилки, които се пълнят с храна и привличат дивеча, който след това опустошава реколтата на хората. Рушанов призова за широка дискусия по темата, за да се намери компромис между всички заинтересовани страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.