1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Преместиха лъвицата Багира от Павликени в София

Преместиха лъвицата Багира от Павликени в София

До началото на 2011 г. тя ще остане в Софийския зоопарк, където лечението й ще продължи

Екип от специалисти от международната организация за защита на животните „Четири лапи” преместиха днес лъвицата Багира от гр. Павликени в зоопарка в София, съобщиха от организацията. Това е поредният етап от акцията за спасяване на 14-годишната голяма котка, чието критично състояние предизвика широк обществен отзвук не само у нас.

Според д-р Амир Кхалил, управител на Парка за големи котки Лайънсрок, който пристигна специално от Южна Африка, състоянието на Багира се е подобрило значително през последните седмици. „Тя вече тежи над 100 кг и е достатъчно здрава, за да издържи упойката и пътуването до София. В софийския зоопарк тя ще може да се възстанови още по-бързо от травмите си, както и да бъде под постоянното наблюдение на изключителни специалисти”, посочи той.

От месец ноември „Четир лапи” пое грежите за Багира. Тогава екип от лекари на международната организация направи преглед на състоянието на животното на място в зоопарка в Павликени и започна лечение. Диетата на Багира също беше подобрена, като от органзиацията осигуриха редовно хранене с телешко месо и субпродукти. В резултат на грижите Багира укрепна, което направи възможно днешното транспортиране до София. До началото на 2011 г. Багира ще остане в Софийския зоопарк, където лечението й ще продължи, а през февруари се очаква от „Четири лапи” да я приютят в своя парк за големи котки Лайънсрок в Южна Африка. Там за нея ще се грижат едни от най-опитните специалисти и тя ще може да прекара последните години от живота си на спокойствие и свобода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.