1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с представители на екоорганизации у нас

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с представители на екоорганизации у нас

Ще бъде обсъдена проверката по сделката с издаденото разрешение за строеж върху дюните край Несебър

Премиерът Бойко Борисов и министрите на земеделието Мирослав Найденов, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и околната среда и Нона Караджова ще се срещнат днес с представители на екоорганизации у нас. Те ще обсъдят докъде е стигнала проверката по сделката с издаденото разрешение за строеж върху дюните край Несебър, информира БНТ.

Скандалът с атрактивния терен край морето избухна в края на миналата година. Председателят на Управителния съвет на природозащитната федерация „Зелени Балкани”  Тома Белев алармира, че багери заравняват защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър. Земята е част от дюните в защитена зона Ахелой-Равда-Несебър, която попада в екомрежата "Натура 2000".

Според природозащитниците държавата е загубила най-малко 3 милиона и половина от неизгодна сделка на Министерството на земеделието и храните в края на годината. Теренът край Несебър е продаден на цена под данъчната оценка от земеделското министерство. Само за ден дюните са продадени четири пъти по-скъпо.

Припомняме ви, че в петък министър Найденов отиде на място да се запознае с проблема. Докато той оглеждаше терена, от министерството на регионалното развитие и благоустройството разпоредиха спиране на всякакви строителни работи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.