1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През 2009 г. за производството на биогориво в САЩ са били използвани една четвърт от общата продукция

През 2009 г. за производството на биогориво в САЩ са били използвани една четвърт от общата продукция

Използването на зърнени култури за биогориво до известна степен е причинило световния недостиг на храни

Четвърт от зърнените култури, произведени в САЩ през изминалата година, са били използвани за биогориво, пише сайтът Business Green. Преди броени дни излезе ново изследване на вашингтонския мозъчен тръст Earth Policy Institute,  което по всяка вероятност ще поднови дебатите дали е разумно и ефективно използването на подобни култури за гориво. Според изчисленията на тръста през 2009 г. за производството на биогориво в САЩ са били използвани 107 млн. тона зърнени култури или една четвърт от общата продукция. В доклада се посочва още, че това количество е било достатъчно да нахрани близо 330 млн. души.

Данните показват, че количеството зърнени храни, най-вече царевица, изполвани за биогорива, се е утроило от 2004 г. Отворени са и 80 нови инсталации за производство на етанол и се очаква тази тенденция да се запази.

Организацията счита, че използването на зърнени култури за биогориво  до известна степен е причинило световния недостиг на храни. САЩ е най-големият износител на зърнени храни, а засиленото им търсение за проиводството на гориво ще оказва допълнителен натиск върху световните хранителни доставки. Увеличеното търсене на биогорива бе посочено като един от основните фактори, довели до рекордното покачване на цените на някои хранителни продукти през 2008 г., което предизвика размирици в редица страни. От тръста са изчислили още, че количеството зърнени култури, необходимо за еднократното напълване на резервоар на всъдеход с биоетанол например, се равнява на годишната дажба на един човек.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.