1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През 2022 г. на Земята няма да има тигри, ако не се вземат мерки

През 2022 г. на Земята няма да има тигри, ако не се вземат мерки

За 100 години красивите котки са намалели 30 пъти

През следващата „Година на Тигъра" на Земята няма да има тигри, алармираха участниците в световния форум, посветен на защитата на тези животни, който се провежда в Санкт Петербург, предаде Агенция "КРОСС".  „Небивала среща на световни лидери", така нарече срещата на представители на 13- те държави, в които живеят тези красиви животни, вицепрезидентът на Световната банка Джеймс Адамс.

Според руският министър на природните ресурси и екологията Юрий Трутнев, за 100 години красивите котки са намалели 30 пъти и сега в дивата природа живеят 3200 екземпляра, докато преди век са били сто хиляди. Три от осемте подвида са изчезнали. Тигрите са сред най-уязвимите животни и са най-силно застрашени от изтребване, подчерта Трутнев.  В четиридневната среща ще участват петима министър-председатели, включително руският премиер Владимир Путин, и мнозина висши правителствени представители. Предвижда се форумът да приеме международна програма, чрез която броят на дивите тигри да бъде удвоен до следващата "година на тигъра" според китайския календар - 2022 г.

Според Генералният директор на Световния фонд за дивата природа Джеймс Лип популацията на тигрите в света трябва да бъде спасена чрез национални програми, в страните, където има тигри. Според него всичко е започнало с трофейния лов на тигри, през 70-те години на миналия век. Огромна заплаха сега са бракониерите, а също така унищожаването на горите и нерационалното използването на земята.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.