1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През идното десетилетие въглищата ще изместят петрола като най-използван източник на енергия

През идното десетилетие въглищата ще изместят петрола като най-използван източник на енергия

Тенденцията се дължи най-вече на нарастващото търсене на евтина електроенергия на развиващите се пазари

През идното десетилетие въглищата ще изместят петрола като най-използван източник на енергия, прогнозира Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирана от ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Според изчисленията на МАЕ още през 2017 година потреблението на въглища ще достигне 4.32 млрд. тона (в петролен еквивалент), което се равнява на потреблението на петрол - 4.4 млрд. тона. До 2022 г. въглищата ще станат най-използваният източник на енергия в света, прогнозира организацията.

Тенденцията се дължи най-вече на нарастващото търсене на евтина електроенергия на развиващите се пазари, посочва изпълнителният директор на МАЕ Мария ван дер Хувен.

"Въглищата - това е Китай. Китай - това са неговите въглища", отбеляза тя. За миналата година, например на Китай се падат 46.2 процента от потреблението на въглища в света, пише "Дневник".

МАЕ предупреждава обаче, че се очаква търсенето на въглища на нарасне навсякъде, включително в Европа. Изключение са само САЩ, където равнозначна алтернатива ще бъде разработването на шистов газ. Изследователите посочват неблагоприятните страни на тази тенденция. Изкопаемите въглища са сравнително евтини, но са най-големите замърсители на атмосферата от гледна точка на парниковите газове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.