1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През юни най-ниските температури ще са между 10 и 15˚С, а най-високите - между 30 и 35˚С

През юни най-ниските температури ще са между 10 и 15˚С, а най-високите - между 30 и 35˚С

През месеца въздушната маса над страната ще бъде неустойчива

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21˚С, по долината на р. Струма – около 22˚С, за високите полета – между 16 и 18˚С, а за планините – между 7 и 12˚С. Най-ниските температури през месеца ще са между 10 и 15˚С, а най-високите — между 30 и 35˚С. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи синоптикът Марияна Попова, цитирана от Агенция "Фокус".

Средната месечна сума на валежите в равнините е между 60 и 90 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – между 40 и 60 mm, а в планинските райони – от 90 до 140 mm. През тази година тя ще бъде близка до нормата, като валежите ще бъдат неравномерно разпределени.

През месеца въздушната маса над страната ще бъде неустойчива. Ще се запазят условията за чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта, от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност, на места и градушки. В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове.

Условия за по-повсеместни и по-значителни като количество валежи се очакват в началото, в средата и в края на първото и на второто десетдневие, а между тях ще има кратки периоди с относително по-стабилно време, с по-малка вероятност за валежи. През третото десетдневие тенденцията ще е към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и се очакват повече спокойни дни, без валежи, особено след средата на десетдневието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.