1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През последните два месеца за строеж на фотоволтаични централи са издадени 524 разрешителни

През последните два месеца за строеж на фотоволтаични централи са издадени 524 разрешителни

Дирекцията за национален строителен контрол е установила нарушения при 22 от издадените документи

От Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) през май и юни 2012 г. са издадени над 1330 разрешения за ползване (РП). От тях 524 бр. са за фотоволтаични електроцентрали с обща инсталирана пикова мощност около 550 МWр и 4 бр. са за ветроенергийни електроцентрали с обща инсталирана мощност 50 МW, информира МРРБ.

До момента са проверени над 100 досиета по издадени разрешения за ползване за такива строежи, издадени с дата 28 и 29 юни.

При 22 от издадените документи за ползване на фотоволтаични инсталаци са установени пропуски. В това число влизат: липса на документ от Агенция по кадастъра, неподписани от всички участници в строителството актове обр.15, невключени в работата на държавните приемателни комисии на представители на някои от контролните органи, липса на протокол за проведени 72-часови проби. Предвид установените нарушения тези разрешения за ползване са оттеглени.

Според МРРБ не отговаряли на истината тиражираните твърдения за "устно разпореждане" от страна на министъра на регионалното развитие и благоустройството, респ. на началника на ДНСК, да не се издават разрешения за ползване с дата 28 юни и 29 юни при вече съставен от Държавна приемателна комисия протокол образец № 16.

На служителите, допуснали нарушения, ще бъдат наложени дисциплинарни наказания по реда на Закона за държавния служител. До момента вече са образувани 22 дисциплинарни производства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.