1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През следващата седмица започва изследване на стената на язовир "Студена"

През следващата седмица започва изследване на стената на язовир "Студена"

Мярката е предприета заради предстояща рехабилитация на съоръжението

През следващата седмица започва изследване на стената на язовир "Студена", съобщиха от "ВиК"-Перник. Мярката е предприета заради предстояща рехабилитация на съоръжението, на което не е правен основен ремонт от влизането му в експлоатация през 1953 г. досега.

Средства за рехабилитацията са осигурени чрез заем от Международната банка за възстановяване и развитие. Предвидено е бетонът да бъде инжектиран, както и третиран дълбочинно с циментови и полимерни състави, да бъдат възстановени дренажни сондажи. Ще се ремонтира напорният водопровод, водонаборният кладенец, ще бъде направена корекция на речното корито и други, отбелязва Дарик радио.

Предстоящото изследване ще послужи за изготвянето на технически проект. Затова на 18 и 20 септември в Перник ще бъде въведен седемчасов режим. В двата дни от 8.00 до 15.00 часа водоснабдяването от язовира ще бъде спряно в целия град. Без вода ще останат още град Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Богданов дол и Черна гора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.