1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През този век се очаква слънчевата активност да се понижи

През този век се очаква слънчевата активност да се понижи

Това обаче едва ли ще се отрази сериозно върху развитието на климатичните промени

През този век се очаква слънчевата активност да се понижи. Това обаче едва ли ще се отрази сериозно върху развитието на климатичните промени, причинени от парниковите газове в атмосферата. Това съобщава в. "Гардиън", цитирайки доклад на учени от националната метеорологична служба на Великобритания и Университета в Рединг.

Проучването разглежда най-вероятните промени в активността на Слънцето и стига до извода, че може да се очаква до 2100 г. тя да бъде по-ниска в сравнение с големия максимум, наблюдаван през 20 век, пише "Дневник".

Това обаче ще понижи глобалните температури през този период само с около 0.08 градуса по Целзий. В същото време се очаква затоплянето, причинено от нарастващата концентрация на парникови газове в атмосферата, да бъде минимум 2.5 С.

Дори ако слънчевата активност спадне до така наречения минимум на Маундер, наблюдаван в периода на най-ниската регистрирана активност между 1645 и 1715 г., това ще доведе до понижаване на температурите само с 0.13 С.

"Резултатите от работата ни показват, че дори спад в слънчевата активност, какъвто не сме виждали от стотици години, не би бил достатъчен да компенсира въздействието на парниковите газове върху глобалните температури през 21 век," казва Питър Стот от националната служба по метеорология.

"Единайсетгодишният цикъл на увеличаване и намаляване броя на слънчевите петна е най-добре изследваният начин, по който се променя Слънцето, но по-дългосрочните промени в яркостта му имат по-голямо значение за глобалното затопляне," смята професор Майк Локуд от Университета в Рединг.

По думите му слънчевата активност най-вероятно ще се понижи до нивото на миниума на Далтон, наблюдаван около 1820 г. Вероятността тя да спадне до минимума на Маундер или да се върне към високите си нива от 20 век е само 8%, смята изследователят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.