1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. При изненадваща акция РИОСВ – Пловдив освободи пленени диви пойни птици

При изненадваща акция РИОСВ – Пловдив освободи пленени диви пойни птици

Акцията бе осъществена в два поредни неделни дни, тъй като тогава се събират най-много хора на импровизираното незаконно тържище

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) направиха изненадваща проверка за незаконна търговия с диви пойни птици. Тя е предприета след получени два сигнала от граждани на „зеления телефон“ за улов на птици и продажбата им на „Руския пазар“ в града.   

Акцията бе осъществена в два поредни неделни дни, тъй като тогава се събират най-много хора на импровизираното незаконно тържище. В нея се включиха и представители на Трето районно управление на МВР, което обслужва район „Северен“.

При изненадващата си поява екоекспертите действително установили продавачи на птици. Когато видели проверяващите, незаконните търговци оставили клетките и побегнали. Въпреки това, на място е задържан един от тях, като му е съставен акт за нарушение на разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. Конфискувани са птици – две клетки с 14 екземпляра от видовете щиглец и елшова скатия.

В рамките на деня служителите на РИОСВ – Пловдив са пуснали пленените пернати на свобода в околностите на града.

Законът за биологичното разнообразие забранява всички форми на умишлено улавяне или убиване с каквито и да е уреди, средства и методи на екземпляри от животински видове. Забранено е притежаването, пренасянето, превозването, изнасянето зад граница, търговията и предлагането на продажба или размяна на взети от природата екземпляри на защитени видове. Предвидените от закона глоби за подобни нарушения са в размер до 5 000 лева за физически и до 10 000 лева за юридически лица и еднолични търговци, като допълнително за всеки екземпляр се налага обезщетение в размер на 40 лева.

През последните 20 години пловдивската екоинспекция е образувала множество административно наказателни процедури срещу нарушители, но уловът и търговията със защитени животински видове продължават. РИОСВ – Пловдив потърси съдействие за справяне с проблема и от Главна дирекция „Национална полиция“, и по-конкретно от новосформирания специализиран сектор „Престъпления против околната среда и дивата природа“. Екоинспекцията ще продължи да работи за преустановяване на незаконната търговия с диви пойни птици.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.