1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. При изригването си вулканът Нямлагири засегна национален парк

При изригването си вулканът Нямлагири засегна национален парк

Най-пострадали от изригването по всяка вероятност ще са горилите

Вулканът Нямлагири в Конго, който изригна на 2 декември, засегна обширни области от най-стария национален парк в Африка - "Вирунга", съобщи в. "Индипендънт". На територията му живеят ценни животински видове, сред които рядък вид шимпанзета, окапи и планинската горила, които са силно застрашени след поредното активизиране на вулкана.

Паркът "Вирунга" е най-старият национален парк в Африка. В него се намират впечатляващите конуси на половин дузина активни вулкани. Той се слави и с изключителното разнообразие на растителни видове. Вулканът Нямлагири пък е един от най-активните в света и изригва на всеки 3 - 4 години. Последното му изригване е било през 2006 г.

Най-пострадали от изригването по всяка вероятност ще са горилите от т.нар. "група тонга", чийто брой преди изригването е бил едва 40. Според директора  на парка изригването по всяка вероятност се е оказало "особено пагубно" за шимпанзетата и за техните местообитания. Популацията им вече е силно намаляла заради продължаващите с години граждански войни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.